Afgelopen donderdag lanceerde Blink, uitgever van PLOT26, een nieuw landelijk initiatief ‘Het nieuwe lezen’, met als doel lezen op school weer boeiend te maken. Bijna veertig schrijvers, onder wie Adriaan van Dis, Kluun, Babs Gons, Alex Boogers, Tom Hofland, Paulien Cornelisse en Buddy Tegenbosch vinden dat de maat vol is en doen mee aan dit initiatief. Het leesonderwijs moet anders en er is haast bij.
Het roer om
Dat het niet goed gaat met ons leesonderwijs en dat de leesmotivatie van onze leerlingen bijna nergens zo laag is, is inmiddels breed uitgemeten. Experts en wetenschappers luidden herhaaldelijk de noodklok, ook recent weer in een manifest aan onderwijsministers Slob en Van Engelshoven. Maar hoe krijgen we het roer om? ‘Het nieuwe lezen’ staat voor een aanpak die leerlingen het plezier in lezen op school weer laat terugkeren. Aan de basis van deze aanpak staan vijf uitgangspunten:
1. Elke dag een half uur lezen uit nieuwsgierigheid.
2. Actief en ook samen bezig zijn met wat je hebt gelezen.
3. Een rijke leesomgeving bieden met veel variatie en vrije keuze (ook films, luisterboeken en YouTube).
4. Langer binnen hetzelfde thema lezen, met een koppeling naar andere vakken (is ook tijdwinst).
5. Taalvaardigheden in samenhang behandelen, zodat het waarom en grote geheel voor leerlingen duidelijk is.
Deze vijf uitgangspunten komen uiteraard terug in PLOT26, waar leesbeleving en leesplezier een centrale rol spelen.
De aanpak van ‘Het nieuwe lezen’ is ontwikkeld in samenwerking met honderden leraren, leerlingen en tientallen wetenschappers en experts van onder andere Stichting Lezen, SLO, Windesheim en verschillende universiteiten.
Lezen uit nieuwsgierigheid
Het plezier in lezen moet weer terugkomen in het onderwijs. Jorien Castelein, directeur van Blink: “Als je een goede lezer wilt worden, moet je gewoon heel veel lezen, binge lezen. Dan kom je in een bepaalde concentratie en beleving. En wat we hebben ontdekt: je krijgt leerlingen aan het lezen als je ze boeiende verhalen voorlegt. Fictie, maar ook teksten vól kennis over de echte wereld. Daarom is het zo belangrijk dat zoveel schrijvers in Nederland ‘Het nieuwe lezen’ omarmen. Met hun hulp krijgen we het voor elkaar!”
Meer weten over ‘Het nieuwe lezen’? Ga naar hetnieuwelezen.nl of bestel het gratis boek ‘Succesverhaal: Ontdek Het nieuwe lezen‘.